RelatieproblemenRelatieproblemen?

U bent niet de enige

Recent relatie-onderzoek door Synovate in opdracht van Korrelatie laat zien dat u niet de enige bent met relatieproblemen. Relatie issues horen nu eenmaal bij een relatie. Het wordt pas echt een probleem als u ze niet erkent en er niet over praat.

Minder goede periodes
70% van de Nederlanders ervaart soms relatieproblemen.

Problemen in relaties
64% van de Nederlanders verwacht dat iedereen vroeg of laat problemen in zijn/haar relatie ondervindt.

Slechte communicatie
Bij 7 van de 10 stellen in Nederland wordt soms slecht gecommuniceerd.

Gedragsverandering
6 van de 10 Nederlanders veranderen wel eens zijn of haar eigen gedrag om te kijken of dat de relatie kan verbeteren.

Ergernissen
Ergernissen is relatie-issue nummer één in Nederland.

Werken aan een relatie
95% van de Nederlanders is het er mee eens dat je moet werken aan een relatie.

Hulp zoeken
50% van de Nederlanders zou actief hulp gaan zoeken bij problemen in hun relatie, waar zij samen niet uitkomen.

Taboe
Voor ruim 1 op de 10 Nederlanders is het een taboe om over de moeilijkheden in je relatie te praten.
1 op de 4 Nederlanders vindt het vreemd als mensen met vrienden praten over de negatieve kanten van hun relatie.

Bron: Rapport Korrelatie-monitor, onderzoek in opdracht van Korrelatie door Synovate, mei 2009

 

TIPS OM TABOES TE DOORBREKEN

Taboes in een relatie zijn onderwerpen die niet of nauwelijks bespreekbaar zijn. Of onderwerpen waar soms een niet uitgesproken verbod op zit. Wat in de ene relatie een taboe onderwerp is, is in een andere relatie geen probleem.

Als er problemen zijn in uw relatie die niet besproken of niet besproken (mogen) worden, dan kan dat onderhuids toch gaan meespelen in uw relatie. Het staat de communicatie en de openheid en een mogelijke oplossing in de weg.

Als u merkt dat sommige problemen niet bespreekbaar zijn kunt u zich alleen voelen en niet serieus genomen. Omdat u er niet over kunt praten, kan het zijn dat het probleem alsmaar groter voor u wordt. Het gaat een negatief effect krijgen op u en uw relatie.

Problemen die niet besproken mogen/kunnen worden en die blijven voortbestaan kunnen u een gevoel van onmacht geven. U draait alsmaar in hetzelfde gedachtekringetje rond. Doordat u er niet uitkomt, kunt u zich gevangen voelen. U kunt in de put raken en het als uitzichtloos ervaren. Wat weer tot gevolg kan hebben dat u zich depressief gaat voelen.

Als problemen niet bespreekbaar zijn, kunnen negatieve gevoelens zich als een olievlek verspreiden. Het kan ook andere gevoelens negatief beïnvloeden en maken dat u niet meer open kan reageren.

Relatieproblemen die onbesproken blijven, kunnen onderhuids een eigen leven gaan leiden. Het kan invloed hebben op uw houding ten opzichte van uw partner. Als problemen absoluut niet bespreekbaar zijn, kan verwijdering of een breuk het gevolg zijn.

Waarom u problemen het beste wel kunt bespreken

U bent niet de enige met relatieproblemen. 70% van de Nederlanders ervaart dat het soms minder gaat in hun relatie. Kijk voor meer cijfers op ‘U bent niet alleen’.

Door het bespreken van uw relatieproblemen komt u weer op één lijn met uw partner. Dit brengt een positieve ontwikkeling op gang en het voorkomt strubbelingen en onprettige momenten.

Een probleem ter sprake brengen maakt het acceptabeler en/of aanvaardbaarder. Dit is helemaal het geval wanneer u er een goede oplossing voor vindt.

Het bespreken van uw problemen leidt tot meer vertrouwen in elkaar. Het gevolg hiervan kan zijn dat u in de toekomst beter met elkaar praat over datgene wat u belangrijk vindt.

Bedenk dat uw partner met dezelfde of misschien andere problemen kan zitten. Het ter sprake brengen van uw problemen zorgt ervoor dat zijn of haar problemen ook besproken worden.

Als u het moeilijk vindt om de relatieproblemen meteen met uw partner te bespreken, dan kunt u natuurlijk eerst contact opnemen met een hulpverlener.

Wanneer u het prettig vindt om met andere mensen die relatieproblemen ervaren van gedachten te wisselen kunt u daarvoor ook terecht op diverse fora, bijvoorbeeld het forum van Ouders Online (meld u aan onder het kopje registratie, ga vervolgens naar Forum-de-Luxe, kies voor de rubriek Relatieproblemen).

U bevindt zich hier: Home Relatieproblemen