Als vrienden uit elkaar?

Je hebt een langdurige relatie gehad. Jarenlang ging het goed, maar daarna ging het bergafwaarts. Het gevoel van verliefdheid is helemaal verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor teleurstelling en verdriet. Het geluk lijkt voor jou niet weggelegd te zijn. Maar jij bent niet van het soort dat snel de moed verliest en je wil tot het uiterste gaan voor je relatie. Maar het moet natuurlijk wel mogelijk zijn! Als je tenslotte tot de conclusie komt dat je relatie geen toekomst meer heeft, dan is het voor beiden van groot belang om het in ieder geval dáár over eens te worden, zodat je in ieder geval in de best mogelijke verstandhouding uit elkaar kan gaan. Dan kan het belangrijk zijn om de gezamenlijke spullen te verdelen zonder dat je daar opnieuw ruzie over moet gaan maken. De liefde kan dan misschien weg zijn, het wederzijds respect kun je proberen in stand te houden.

Als dan de relatie eindig blijkt te zijn, dan kun je in ieder geval proberen het goed af te ronden. Het getuigt van gezond verantwoordelijkheidsgevoel om dat voor elkaar te doen.

 

Mia (48): “Misschien heb ik het wel te lang geprobeerd, omdat ik het zo graag wilde laten slagen. Daardoor heb ik het Johan misschien moeilijker gemaakt doordat ik verwachtingen heb gewekt die ik nu niet waar kan maken. Ik heb daar best wel gewetenswroeging over, maar aan de andere kant kan ik het ook niet terugdraaien. Al heel lang heb ik eigenlijk bij mezelf het idee dat dit met Johan het niet is. Hij is ontzettend aardig en lief voor me, maar de hartstocht die ik nodig heb ontbreekt gewoon.” 

 

Johan(51): “Voor mij kwam het als een donderslag bij heldere hemel dat Mia er een einde aan wilde maken. Ik had heel graag samen met haar oud willen worden. Het doet nog steeds wel pijn als ik terugdenk aan die dag waarop ze het aan mij vertelde. Wel geweldig van haar dat ze zoveel moeite wilde doen om op een respectvolle manier onze relatie af te ronden. Daardoor hebben we wel meer begrip voor elkaar gekregen en zijn we nu gelukkig in staat om nog steeds op vriendschappelijke manier met elkaar om te gaan.”

U bevindt zich hier: Home Relatieproblemen Als vrienden uit elkaar?