Weekend mediation En de kinderen?

Van alle huwelijken eindigt momenteel 34 % in een echtscheiding. Dat zijn er meer dan 30.000 per jaar in Nederland. In veel gevallen zijn hierbij ook kinderen betrokken die daar het slachtoffer van zijn. In heel veel gevallen komen zij hierdoor in grote problemen die zij hun hele leven met zich meedragen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kinderen van gescheiden ouders  in veel opzichten slechter af zijn dan andere kinderen. Dat geldt op zowel het gebied van gezondheid, wat betreft de opleidingsresultaten als hun eigen kansen om later succesvolle relaties aan te gaan. Dat betekent dat mensen die een relatie hebben waaruit kinderen zijn geboren, niet alleen de verantwoordelijkheid dragen voor die relatie, maar ook voor hun kinderen. Des te meer reden om je uiterste best te doen om de relatie waaraan je ooit begonnen bent ook tot een succes te maken en als het écht niet anders kan om op een goede manier  en dus met respect voor de belangen van je kinderen, uit elkaar te gaan. Dat wil zeggen dat je in ieder geval je relatie als ouders in stand houdt.

 

Esther(44): “Ik was er helemaal klaar mee. Altijd weer dezelfde ruzies en verwijten. Op een gegeven moment kon ik er niet meer tegen en raakte ik behoorlijk depressief. Ik had echt het gevoel dat ik geen enkele ruimte meer had om mezelf te ontplooien. Ik had het idee dat ik veel meer had moet inleveren dan Harold om de kinderen op te vangen, waardoor ik helemaal geen tijd meer had voor mezelf. Op een zeker moment heb je het gevoel dat alles over je schoenen loopt en dat je het nauwelijks nog georganiseerd krijgt en als je dan ook nog het verwijt krijgt dat je alleen maar aan jezelf denkt….Achteraf snap ik niet dat we het zover hebben laten komen, maar ik ben in ieder geval heel blij dat we in staat zijn geweest de knop helemaal om te zetten.

 

Harold (43): `We kwamen eigenlijk in eerste instantie op de afspraak met de vraag hoe we op een goede manier uit elkaar zouden kunnen gaan vanwege de kinderen. Het was voor ons eigenlijk wel duidelijk dat de manier waarop het tot dan toe ging heel slecht voor ze was. Ik voelde me zo machteloos tegenover de hele situatie en het ging me echt aan het hart om te zien hoe de kinderen daar onder gebukt gingen. Het was wel gek dat we in dat gesprek de opdracht kregen om voor ons zelf na te denken over de vraag hoe onze situatie er in de ideale situatie over drie jaar uit zou zien als we konden toveren. Nu achteraf zou je kunnen zeggen dat de kinderen onze relatie hebben gered.

 

U bevindt zich hier: Home Relatieproblemen En de kinderen?